Vinné bylinkové octy
Během výzkumů v klášterní knihovně se našli dokumenty z 16.století, které potvrzují, že vinný ocet byl produkován z dvou důvodů - léčebného a kulinářského.
Benediktini si mohli vybrat z různých jídel, které byli ochucované bylinkami vypěstovanými v jejich vlastní zahradě, jako byl česnek, cibule, petržel, pepř, majoránka, šafrán, kmín, zázvor, šalvěj a levandule. Ocet byl také nedílnou a důležitou součástí jídel.
Byl používán k dochucení jídel, ale také k uchování masa - marinování a konzervaci.
Octy vyráběné biologickou fermentací jsou důležitou součástí zdravé výživy. Benediktínské octy vyráběné z vína zachovávají základní fyziologické prvky ovoce, jako jsou aminokyseliny, vitamín B a řadu životně důležitých stopových prvků.
![aromaticus 250 600x600](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.monasterydelimarket.cz/user/shop/detail/241_aromaticus-250-600x600.jpg?587d4268)
Aromaticus - Červený vinný ocet a 7koření (extrakt z jalovce obecného, meduňky lékařské, šalvěje lékařské, saturejky zahradní, muškátového oříšku, máty peprné, hřebíčku)
![Darkovy poukaz MDM a MC 500Kc 1strana](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.monasterydelimarket.cz/user/shop/detail/1067_darkovy-poukaz-mdm-a-mc-500kc-1strana.jpg?5dfb6605)
Nevíte čím konkrétně z naší nabídky potěšit své blízké? Využijte dárkové poukazy (pro větší hodnotu nakupte více kusů) - stačí vytisknout poukaz/y, nebo sdělit číslo poukazu...
![Ocet s tymianem Klaster MarienStern Nemecko](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.monasterydelimarket.cz/user/shop/detail/1551_ocet-s-tymianem-klaster-marienstern-nemecko.jpg?61a942c1)
Lihový ocet (10%) s výraznou příchutí tymiánu. Hodí se do vydatných salátů jako je fazolový.
![Pikantni ocet Klaster MarienStern Nemecko](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.monasterydelimarket.cz/user/shop/detail/1545_pikantni-ocet-klaster-marienstern-nemecko.jpg?61a9410c)
Pikantnější ocet s chilli, česnekem, pepřem, kořením, hořčičnými semínky, bobkovým listem a samozřejmě ocetem z brandy. Hodí se do všech pikantních salátů.